Århusiansk girlpower

Historisk set har golf været en sport for de få. Velhavende mænd, var fast inventar på golfbanen, mens kvinder og lavere sociale klasse var påvist til andre sportsgrene. Tiderne har heldigvis ændret sig, men rundt om i landet, ser man fortsat en tendens – at kvinderne er svære at fastholde i de lokale golfklubber. Det har Vibeke og ni andre kvinder sat sig for at lave om på. Med sin daglige gang i Aarhus Ådalens golfklub, har de 10 ildsjæle søsat kvinder og golf i klubben, et landsdækkende initiativ, der på kort tid har opnået en kæmpe tilslutning og succes.

»Vores mål er at opbygge et social fællesskab og fastholdelse. Det kan være svært at fastholde kvinder efter endt begynderforløb, hvor kun ca. 40% fortsat er medlem et år efter. Med dette projekt håber vi på at komme op på 80%. For det er altid nemmere at forlade en forening end et godt fællesskab. Projektet er startet i 32 klubber i år. Så det er spændende at følge udviklingen.

Selvom slutproduktet for de deltagende kvinder, er et golfkørekort og forhåbentlig et medlemskab i Aarhus Ådalens golfklub, påpeger Vibeke flere gange, at det mere handler om at skabe et fællesskab, der rækker udover golfen. Ved at indbyde til forskellige arrangementer og events under forløbet, skabes et sammenhold, der på den lange bane skal sikre, at kvinderne finder glæden i golfen. Her inviteres fysioterapeuter forbi, makeup artister og nå ja, selv undertegnede var forbi til en snak om Pinetrees rejse og vores golfbolde.

»Udover klubbens almindelige begynder program, har vi oprettet en Facebook gruppe, hvor kvinderne kan spare med hinanden. Derudover har vi en del events tilknyttet forløbet. Vi har blandt andet afholdt foredrag med fysioterapeut Jacob Holst & makeup artist Kenneth Adelhardt, arrangeret fællesspisning med tapas og rose samt afholdt turneringer, hvor vi også har besøgt dameklubben med spisning.

Vi spejler os i hinanden

Nære relationer skabes i situationer, hvor der er noget på spil. Kvinder og golf, er et forløb, hvor udgangspunktet er, at kvinderne aldrig har holdt en golfkølle i hånden. Det er for de fleste intimiderende – uanfægtet køn. Jeg tror de fleste husker deres første gang på golfbanen… Når ingen erfaring bliver fællesnævneren, så er det i sig selv med til at styrke fællesskabet. Kvinderne bliver hinandens spejlbillede, og i spejlbilledet, står alt lysende klart – at al begyndelse er svær. I særdeleshed golf.

»Dem der tilmelder sig kvinder og golf er i høj grad tiltrukket af præmissen om det udelukkende er et fællesskab for kvinder. De bliver ikke forblændet af alle de mænd, der bare kan slå langt. Vores gruppe er i alderen 46- 75 år, så der er god spredning. Allerede efter én måned har vi tre spillere gående på stor bane. Det syntes vi er flot.

Skal kvinderne ud på stor bane, så skal man jo kunne reglerne. Nej, kvinder og golf er ikke kalorielet sladder og kaffelatte. For udover golftræning, bliver kvinderne instrueret og testet i regler og etikette. For som Vibeke påpeger, så er det vigtigt, at kvinderne ved, hvordan man opfører sig på banen. Marker din bold, hold et godt tempo. Det handler om at skabe et fundament, hvor de basale ting er på plads, påpeger Vibeke.

ildsjæle og hårdt arbejde

Kvinder og golf er en bragende succes. Men succesen står på skuldrene af ildsjæle som Vibeke. Som en flue på væggen, fik jeg lov til at opleve Vibekes dedikation og hårde arbejde. Over 20 kvinder stod på rangen, og trænede mens Vibeke stolt stod i baggrunden og betragtede kvinderne. Lønnen udbetales ikke i kroner og øre, men i glæden ved at hjælpe kvinderne med at få golfen ind under huden.  

»For mig er kvinder og golf  et super initiativ – båder for kvinderne men også min egen personlige udvikling. Det er ikke mange år siden jeg selv stod som nybegynder. Jeg husker tydeligt de unge mænd, der hurtigt kunne det hele. Derfor er jeg også stolt af, at det nu er mig der kan give kvinderne gejst, opmuntring samt ris og ros. Vigtigst er det, at vi kan grine sammen. Jeg selv er taknemmelig over, at golfen og klubben har givet mig et fællesskab. Ét fællesskab jeg ønsker at dele med de mange kvinder, der er tilmeldt forløbet.

Kvinder og golf kræver sin planlægning. Det kan Vibeke skrive under på. Trods projektets landsdækkende succes er der ingen manual for, hvordan forløbet udformes. De løse rammer, giver en række friheder, men samtidig stiller det store krav til dem, der bestemmer retningen. Succes er ingen selvopfyldt størrelse, så Vibeke og de ni ildsjæle arbejder hårdt for fortsat at udvikle forløbet til gavn for de mange kvinder.

Vibeke betragter golfbanen fra vores plads i restauranten. Vi er begge tavse. Men kun for en kort stund. Vibeke afbryder spontant stilheden. »Det er det hele værd. Uden tvivl.

    KURV
    Din kurv er tomGå tilbage til shop
      Calculate Shipping